Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Za otrokovo ustno zdravje je treba začeti skrbeti takoj, ko izraste prvi zobek. Takrat se začne pod njim razvijati stalni zob in če za mlečne zobe dobro ne skrbimo, s tem škodimo tudi stalnemu. zato naj bi otroci po drugem letu starost začeli preventivno obiskovati zobozdravnika.
V letošnjem šolskem letu je imamo v vrtcu Podčetrtek prednostno nalogo Naše zdravje – naša skrb. Da bi s tem seznanili naše najmlajše in posredno s tem tudi starše, ter da bi pri otrocih zmanjšali strah pred zobozdravniki, smo v mesecu novembru v vrtcu izvedli kar nekaj dejavnosti v ta namen.
V vrtec smo povabili zobozdravnico, gospo Simono Lipnik, ki nam je pokazala nekaj pripomočkov, ki ih uporablja pri svojem delu. Otroci so si jih lahko od blizu ogledali in preizkusili na lutki.
Na povabilo zobozdravnice, gospe Katje Plemenitaš, ki je naša nova zobozdravnica v Podčetrtku in zobne asistente, gospe Marije Golob, smo z otroci starejših skupin vrtca Podčetrtek in Pristava pri Mestinju, obiskali ZD Podčetrtek in si ogledali zobno ordinacijo. Zobozdravnica in asistentka, sta nam prijazno razkazali prostor, ogledali smo si pripomočke ki jih uporabljata pri delu. Otroci so se peljali z “čarobnim” stolom in opazovali, kako “sesalček” posesa vodo iz kozarca. Otroci so se lahko preizkusili v vlogi zobozdravnika in pacienta. Bili smo navdušeni in otroci so obljubili, da se bodo vrnili s starši.
V vrtcu Podčetrtek nas je v oddelkih 1 do 4 in v 1. oddelku Pristava, obiskal zobni asistent iz ZD Šmarje pri Jelšah, gospod Peter Černezel. Ta nam je na šaljiv način predstavil kako skrbeti za svoje zobe. Poudaril je pomen zdrave prehrane in ščetkanja zob vsaj dvakrat dnevno. Poudaril je da morajo otrokom pri umivanju zob do 12 leta starosti pomagati starši. Otroci so si skupaj z gospodom Petrom umili zobe in ker so pustili da jim je pomagal, so bili nagrajeni s štampiljko zajčka.
Za obisk v vrtcu in povabilo v ordinacijo se vsem lepo zahvaljujemo.
Otroci, vi pa le lepo skrbite za svoje mlečne zobke, kajti zobna miška ima rada lepe in bleščeče zobke, mar ne?

besedilo: Polona Šeligo

(Skupno 906 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost