+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Tudi v letošnjem letu 2020/2021 je Vrtec Podčetrtek sodeloval v Programu Zdravje v vrtcu, ki ga je vodila rdeča nit Počutim se dobro 2. Program promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. Podprt je iz strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skozi celotno leto so nas spremljale aktivnosti za varovanje in krepitev zdravja. Pri programu sta sodelovala 2 oddelka v Podčetrtku in 1 oddelek v Pristavi pri Mestinju. Od tega sta bila vključena 2 oddelka prve starostne skupine, 1 oddelek pa druge starostne skupine. A kljub temu so se vsi oddelki celotnega vrtca prizadevali za dobro počutje, varnost in zdravje otrok ter načrtovali dejavnosti in aktivnosti, ki so se povezovale s samim programom.

Načrtovane aktivnosti v okviru Programa Zdravje v vrtcu so sledile naslednjim ciljem:

  • ozaveščanje otrok o zdravem in varnem načinu življenja, vzgoja za okoljsko odgovornost in rabo naravnih virov;
  • razvoj pozitivnih navad, ki vplivajo na zdravje otrok;
  • promocija zdravega načina življenja;
  • razvoj pozitivne samopodobe, socialnih in čustvenih kompetenc.

Zaradi pojava koronavirusa smo priporočilom za ohranjanje zdravja redno in vestno sledili v celotnem kolektivu in po skupinah. Na začetku šolskega leta so s sodelovanjem ZD Šmarje pri Jelšah potekale delavnice za nego zob, v posameznih oddelkih smo se pogovarjali o načinih ohranjanja zdravja, pripravljali dejavnosti za otroke.

Obeležili smo svetovne dneve v povezavi z zdravjem:

  • Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk (20. november);
  • Svetovni dan voda (22. marec);
  • Svetovni dan zdravja (7. april);
  • Svetovni dan Zemlje (22. april);
  • Svetovni dan čebel (20. maj).

Do vrtca pa sta uspeli priti na predstavitev kar dve službi za pomoč in reševanje – policisti in gasilci. V vseh skupinah smo velik poudarek dali na vsakodnevno gibanje v različnih oblikah, redno hodili na sprehode in se ob tem pogovarjali o varnem vedenju v prometu, udeležili smo se tudi najbolj množičnega teka otrok v Sloveniji – »Začni mlad, tekmuj pošteno«. Otroci so svoje rojstne dneve obeležili z zdravim načinom praznovanja, pogostili smo se s pripravljenim sezonskim sadjem. V mesecu juniju pa smo pričeli slediti preventivnim smernicam programa Varno s soncem, ki že vrsto let opozarja na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov.

Besedilo: koordinatorka programa Zdravje v vrtcu, Mateja Mraz

Fotografije: strokovne delavke vrtca

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost