Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

PREHRANA V VRTCU

Pri organizaciji prehrane v vrtcu dosledno upoštevamo veljavno zakonodajo, Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih in smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vrtec prilagodi prehrano za tiste otroke, ki skladno s smernicami za prehranjevanje tovrstno prilagoditev potrebujejo. Pripravljamo dietne obroke za otroke, ki imajo motnje s prebavo ali presnovo ali druge alergične težave. Obroke skrbno pripravljamo po navodilih  dietologa  oz. zdravnika specialista v sodelovanju s starši  bolnega otroka.

Pri sestavi jedilnikov upoštevamo:

  • da so jedilniki usklajeni s priporočenimi energijskimi in hranilnimi vnosi;
  • uporabo sezonskih živil;
  • da obroke pripravljamo iz različnih živil, iz vseh skupin živil;
  • da so živila kvalitetna, sveža, če je možno tudi od lokalnih pridelovalcev oz. dobaviteljev;
  • da so jedi pripravljene brez dodatkov in ojačevalcev okusov, s čim manj sladkorja, bele moke, nasičenih maščob …
  • da v obroke vključujemo sadje, zelenjavo, različne kaše, polnozrnate žitne izdelke, oreščke, stročnice, ribe, domače mleko, kvalitetno meso …

Skrbimo, da je hrana pestra, raznolika,  bogata z vitamini in minerali, z dovolj ogljikovih hidratov, beljakovin, in maščob, ki so nujno potrebne za otrokov psiho- fizični razvoj. Jedilniki so enotni za celoten Vrtec Podčetrtek. Nabava živil poteka v skladu z Zakonom o javnih naročilih. V šolski kuhinji pripravljamo zajtrk,  dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico. Pri vseh obrokih navajamo otroke na higieno in kulturo uživanja hrane, saj želimo, da se čim manj hrane zavrže.

Organizator prehrane v vrtcu je Monika Dobravc, prof.

Priporočila NIJZ

(Skupno 1.143 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost